Werkwijze van een loopbaantraject
Je hebt besloten om na te gaan denken over een volgende stap in je loopbaan. Samen werken we aan het zicht op jouw unieke kwaliteiten en een nieuwe richting in je loopbaan. In dit traject werken we er naartoe dat je weer een duidelijk perspectief hebt. Een doel met een stappenplan dat je motiveert en dat je zin geeft om aan de slag te gaan in je huidige baan of wellicht in een nieuwe baan! Deze pagina vertelt je meer over de werkwijze bij een loopbaantraject bij loopbaancoach AllesvanNIX.
Werkwijze loopbaantraject – hoe gaat dat in zijn werk?
Het traject van loopbaancoaching richt zich op het verhelderen van het zicht op jezelf en op jouw loopbaankeuzes. De werkwijze hierin verschilt per persoon en is dus voor iedereen anders. Ieder bevindt zich namelijk in zijn of haar unieke situatie en heeft een eigen uitgangspunt. Sommige mensen zoeken naar een loopbaancoach bij een burn-out, waar anderen concreet op zich zijn naar loopbaanadvies.
Toch zijn er twee centrale vragen binnen een loopbaantraject te onderscheiden.
Vraag 1: Wie ben ik?
In het eerste deel sta jij zelf centraal. Wat bent jij eigenlijk voor iemand, wat beweegt jou, en waar liggen jouw kennis, vaardigheden en kwaliteiten? Als je de vraag wie ben ik? weet te beantwoorden, kunt je jouw persoonsprofiel opstellen.
Vraag 2: Wat wil ik?
Het tweede deel heeft als thema wat wil ik? en zal leiden tot het maken van een zoekprofiel. Op basis van jouw voorkeur, interesses en vaardigheden gaan we kijken wat er bij je past op het vlak van beroepen. We gaan concreet aan de slag met het bepalen van jouw nieuwe richting op de arbeidsmarkt. Niet alleen het verkennen, ook de stappen die volgen komen aan bod. In dit deel komen drie fases aan bod.
Loopbaantraject in vijf fases
Een traject voor loopbaancoaching verloopt meestal volgens de volgende vijf verschillende fases:
1. Intake – Wat moet er gebeuren?
Je kunt fase 1 zien als de fundering van het huis. Hierbij komen vragen aan bod als: wie ben ik? Wat wil ik en wat kan ik?
In deze intakefase zullen verschillende oefeningen aan bod komen die je helder krijgen waar je nu staat en (nog belangrijker): wat er dient te gebeuren.
2. Zelfanalyse – Waar liggen mijn kwaliteiten?
In fase 2, de zelfanalyse staat de volgende vraag centraal: waar liggen mijn kwaliteiten precies? Het is niet alleen belangrijk waar je kwaliteiten wél liggen, het erkennen van je mindere punten is ook zeer waardevol. In deze fase kijken we naar het kernkwadrant van Daniel Ofman. Naast kernkwadranten kijken we naar je allergieën, valkuilen en uitdagingen.
3. Richting bepalen – Wat wil ik?
In fase 3 bepalen we de richting van jouw loopbaan. Met jouw specifieke kwaliteiten in het achterhoofd is het belangrijk om te weten te komen wat je precies wilt. Daar richten we ons op in dit gedeelte. Door middel van een oefening over wensberoepen gaan we concretiseren wat je wilt. We kijken naar de uitslagen en letten hierbij op mogelijke functies die je aanspreken. We zullen dit zo concreet mogelijk maken via doelgerichte oefeningen.
4. Arbeidsmarktverkenning – Waar vind ik wat ik wil?
In fase 4, de arbeidsmarktverkenning, ga je aan de slag met het vinden wat je wilt. Waar vind je nou daadwerkelijk wat je wilt in je loopbaan? Met dit vraagstuk gaan we aan de slag. Dit begint heel praktisch (full-of parttime, (on-)regelmatig werken?) en richt zicht daarna concreet op functies, functiegebieden en organisatietypes.
5. Arbeidsmarktrealisatie en bewerking – Hoe kom ik waar ik wil?
In de laatste fase stel je jezelf de vraag: hoe kom ik waar ik wil? In dit deel gaan we kijken naar hoe je daar komt waar je wilt komen. Een doel hebben is namelijk mooi, maar een doel bereiken is veel mooier!
Meer weten over loopbaantraject?
Wil je meer te weten komen over de werkwijze van een loopbaantraject? Neem dan contact met mij op. Bel naar 0610560835 of laat een berichtje achter via onderstaand contactformulier.